top of page
Ara

Kirazın Tadı

  • Evrim Aykan
  • 15 Ara 2016
  • 4 dakikada okunur

(Attention please; Ağır spoiler içermektedir yazı, filmi izlemediyseniz okumayınız!)

PsikaArt'ın "İntihar" konulu 37.sayısında rastladım Kirazın Tadına. Gamze Erzin'in kaleme aldığı yazıdan merakla izledim filmi. İyi ki de konu edilmiş iyi ki de kaleme alınmış bu film. Yoksa bilemeyecektim.

Abbas Kiarostami'nin yönettiği, 1997 yılı İran yapımı olan bu tuhaf film, Cannes film festivalinde, Altın Palmiye ödülünü hak kazanmış. Film'i izlerken zorlandığımı söyleyebilirim. Akmıyor çünkü. Ağır diyaloglar, kum toprak içinde geçen sahneler, sürekli bayır aşağıya inen ve bayır yukarı çıkan bir araba, bir kiraz ağacı ve ağacın dibine kazılan bir mezar. Filmin ana karakteri olan Bedii bey'in mutsuzluğu, insana kendi çaresizliğini, umutsuzluğunu ve boşluğunu anımsatıyor. İntihar etmek istiyor Bedii Bey ve cesedinin ortada kalmaması için kendisine yardım edecek birini arıyor. Arabasıyla dolaşarak ona yardım edebilecek birilerini arıyor, arabasına aldığı insanları şehir dışında bir ağacın altına kazdığı çukura götürüyor, ertesi gün gelip de kendisini burada ölü bulacak olurlarsa üstüne toprak atıp, oradaki parayı da alıp gitmelerini istiyor. Dev bir empati duygusuyla izlediğim Bedii bey’in bu son arzusu sadece bana mı tuhaf geliyor? Zaten bu his filmi izlettiriyor. Tuhaflıkla beraber gelen gerçeklik duygusuyla yüzleşmek genzimi yakıyor. Çünkü o kadar yalan dolanla yaşıyoruz ki gerçekle yüzleştiğin zaman o duygu tuhaf gelir sana. Kiarostami’nin tasarladığı sahneler o kadar gerçek ki kendinizi taş ocaklarının ortasında nefessiz kalmış hissediyorsunuz ve her ne kadar kendini öldürmeyi kafaya koymuş olsa da Bedii bey’in korkusu izleyiciyi titretiyor. Yaşamdan vazgeçmeyi konu alan ama bir o kadar da "yaşayan" bir filmi çekmek sanırım herkesin harcı değil.

Bedii bey, tıpkı hayatın kendisi gibi bir aşağıya iniyor bir yukarıya çıkıyor arabasıyla. Yol boyunca karşılaştığı üç kişiye bu intihar düşüncesinden bahsediyor ve onlardan yardım istiyor. Yanlış anlaşılmasın! Onlardan nasihat ya da akıl değil sadece öldükten sonra üstünü toprakla kapatmaları için yardım istiyor ve onlara bu iyilikleri karşılığında da para teklif ediyor. Arabasına alıp konuştuğu karakterler, aslında otoriteyi temsil ediyor. Önce genç bir askerle(devlet)konuşuyor, asker korkup, kaçıyor. Sonra Afgan bir ilahiyatçıyla (din) konuşuyor, ilahiyatçı bol bol nasihat veriyor ve gidiyor. Son olarak da, tarih müzesinde görev yapan yaşlı Baharii(baba) ile konuşuyor ve nihayet Baharii sonucu ne olursa olsun Bedii beye yardım edeceğine ve onun son dileğini yerine getireceğine söz veriyor.

Afgan ilahiyatçının intihara olan yaklaşımı şaşırtıcı değil fakat dini açıdan ihtiharın yasak ve günah olduğu klişesine karşılık Bedii bey'in verdiği yanıtlar neredeyse intiharın seçilen en ahlaklı çıkış yolu olduğunu düşündürtüyor insana. "İntiharın büyük bir günah olduğunu biliyorum ama mutsuz olmak da büyük bir günahtır. Mutsuzken başkalarını incitirsiniz. Bu günah değil midir? Başkalarını incitmek günah değil midir? Aileni incitiyorsun, arkadaşlarını, kendini incitiyorsun. Bu bir günah değil mi? Seni incitirsem bir günah olmuyor da kendimi incitirsem mi büyük günah işliyorum?"

Bu cevaba karşılık kendini ve inancını sorgulamayacak bir din adamı var mıdır bilmiyorum fakat intihar noktasına gelmiş bir insanın ince eleyip sık dokuduğu hayatını sorguladığı aşikardır. Bu sorgulamanın rasyonelliği beni derinden sarsmıştır. Tam da bu noktada devreye giren Baharii karakteri biraz olsun içimize su serpiyor. Bu yaşlı adam ne ara yola düştü ne ara Bedii beyin arabasına bindi hatırlamıyorum ama hızır gibi yetişmişti. Bahari, Bedii'nin bakış açısını değiştirmeden önce gittikleri yolu değiştirdi. Bu noktada da diyebiliriz ki yolunu değiştirmen gerekebilir bazen, engebeli olsa da, yolunu uzatsa da varacağın nokta hayatını değiştirebilir.

Bedii bey meramını Baharii’ye de anlatır yol boyu. Baharii diğerleri gibi korkmak ya da nasihat vermek yerine bir fıkra anlatır Bedii beye. "Bir Türk, doktoru görmeye gider ve ona der ki: Doktor bey, vücuduma parmağımla dokunduğumda acıyor, başıma dokunsam acıyor, bacaklarıma dokunsam acıyor, karnıma, elime dokunsam acıyor. Doktor onu muayene eder ve sonra ona der ki; vücudun sağlam, ama parmağın kırık!” Marazı kaynağında değil de başka yerlerde aramak gibi bir alışkanlığımız var hepimizin. Bu fıkradan payımıza düşen cepte. Şimdi kendisinin bizzat yaşadığı bir deneyimin hikayesinden ne düşecek payımıza bakalım; "Size başımdan geçen bir olayı anlatacağım; henüz yeni evlenmiştim. Belaların her türlüsü bizi buldu. Öylesine bıkkındım ki her şeye son vermeye karar verdim. Bir sabah şafak sökmeden önce arabama bir ip koydum. Kendimi öldürmeyi kafama koydum. Yola koyuldum. Dut ağaçlarıyla dolu bir bahçeye vardım. Orada durdum. Hava henüz karanlıktı. İpi bir ağacın dalı üzerine attım; ama tutturamadım. Bir iki kere denedim ama kar etmedi. Ardından ağaca tırmandım ve ipi sımsıkı düğümledim. Sonra elimin altında yumuşak bir şey hissettim; dutlar. Lezzetli, tatlı dutlar. Birini yedim. Taze ve suluydu. Ardından bir ikincisini ve üçüncüsünü. Birdenbire güneşin dağların zirvesinden doğduğunun farkına vardım. O ne güneşti, ne manzaraydı, ne yeşillikti ama! Birdenbire okula giden çocukların seslerini duydum. Bana bakmak için durdular. "ağacı sallar mısın?" diye bana sordular. Dutlar düştü ve yediler. Kendimi mutlu hissettim. Ardından alıp eve götürmek için biraz dut topladım. Bizim hanım hâlâ uyuyordu. Uyandığı zaman dutları güzelce yedi ve hoşuna gitti. Kendimi öldürmek için ayrılmıştım ve dutlarla geri döndüm. Bir dut hayatımı kurtarmıştı." Bunun üzerine Bedii bey "bir dut her şeyi düzeltti mi?" diye sorar Bahari'ye. "Hayır her şeyi değil sadece beni düzeltti." diye cevap verir Baharii. İşte bu hikayeden payımıza düşen umutları da nazikçe cebimize koyalım ve filmin sonunu size bırakayım. "Bakış açınızı değiştirmelisiniz ki dünya değişsin." diyen şahane bir film Kirazın Tadı. Kendisi bilmez, duymaz belki beni ama bu güzel eseri, umudu ve umutsuzluğu aynı anda aynı bünyede barından biz ölümlülere armağan ettiği için Abbas Kiarostami'ye şükranlarımı sunarım...

You Might Also Like:
IMG-20150726-WA0096
IMG-20150726-WA0032
IMG-20150726-WA0029
IMG-20150726-WA0027
IMG-20150724-WA0075
IMG-20150722-WA0082
20150720_081023
20150723_171052
IMG-20150721-WA0002
IMG-20150721-WA0010
IMG-20150718-WA0046
IMG-20150718-WA0043
Guguk-kusu
rota
Başlıksız-1
IMG_1600
CIMG3852
CIMG3190
DSC_1151
230
209461_10150184225272822_2683756_o
Başlıksız-1
CLvRA5
forest-04
12208300_10153657156922822_4462313531267070309_n
essay-writing
01-reading-a-book
tumblr_inline_n9n20p54yM1rba57i
200_s
cinema
tumblr_static_81kiply24twco4wssskgcsccs
e7fa4ff3aa7a8bdcda0c0010168798cb
spiral-the-great-circle-of-life-from-sacred-of-geometrys-facebook-page-946305_541235905913355_146467
wallpaper-nature-rainy-season
cffe67ff937c218b416c198ba3a43ded
rangi-papa
painting
rainy-weather-bamboo-tree-tattoo-design

             1980’de, Doğu Karadeniz’in bir köyünde, hayatı boyunca hiç manikür ve pedikür yaptırmayacak bir primat olarak dünyaya gelmiş. Kaçkar dağının eteklerinde, inekler, keçiler ve kartallar tarafından bir dağ kızı olarak yetiştirilmiş. Dağların keskin soğuğu cildini yakmış, Çoruh nehrinin azgın dalgalarında saçlarını yıkamış ve çok elma yemiş. O yüzden yanık tenli, kıvırcık saçlı ve kırmızı yanaklı olmuş.

Denizi ve asfalt yolları ilk defa 8 yaşındayken, ailesiyle beraber İstanbul’a taşınınca görmüş. Yüzmeyi 30 yaşında öğrenmiş. 30 yaşında gördüğü okyanusun derinliğinden çok korkmuş. Hala iyi yüzemiyormuş. Onu kartallar büyüttüğü için yüzmek yerine uçmayı tercih ediyormuş.

Çocukken başı kesik bir tavuğun hala koşabildiğini görünce travma geçirmiş. Kendi türünün omnivor bir hayvan olduğu gerçeğini bir türlü kabul edememiş. Bu yüzden türüyle hep kavga etmiş. Kedileri çok severmiş ama canlıların doğada yaşaması gerektiğine inanırmış, o yüzden şehirdeki evlerde kedi besleyemezmiş.

Yazı yazmayı öğrendiği günden beri günlük tutarmış. İlk-orta-lise ve üniversite eğitimini İstanbul'da tamamlamış. Mezun olduğu güzel sanatlar üniversitesi’nin rıhtımı, kendini ait hissettiği, özgürlüğünü ve yaratıcılığını keşfettiği ilk ve tek yer olmuş ama niyeyse yaşamak, öğrenmek ve para kazanmak için biraz acele etmiş. Üniversiteyi bitirmeden çalışmaya başlamış. Ama hiçbir zaman ihtiyacı olandan fazla para kazanamamış, bu yüzden ihtiyacı olandan fazlasını hiç harcamamış. Öyle ya da böyle bir gün okuldan mezun olmuş. Bir takım işler yapmış lakin kariyer yollarında da hiç öyle kendini paralamamış. Çünkü DNA diziliminde hırs denen gen yokmuş. Çalışmaktan çok sıkılmış. Uzakları merak etmiş. Vaktinden önce evlendiği adamla güney yarım kürenin en ucuna gitmiş. O kadar uzakta olmaktan çok korkmuş ve geri dönmüş. Kaldığı yerden devam etmek istemiş ama vaktinden önce evlendiği ve çok sevdiği adamdan ayrılmış. Çünkü kalbi kırılmış. Bir süre alçıda kalmış.

Yeni sayfalar açmış, yeni düzenler kurmuş, yeni insanlar tanımış, kırılan yerlerini alçılara sardırmış, yılmamış kırık dökük yola devam etmiş. Yaşama ve insanlara olan tutkusunu, merakını hiç giderememiş. Çok kitap okumuş ama kafa karışıklığı hiç geçmemiş. Sorunun ne olduğunu bir türlü çözememiş; babası mı onu sevmemiş, iyi bir vatandaş mı olamamış, öğretmenleri ona yanlış şeyler mi öğretmiş... muamma! 

Belki de lanetli hafızasıdır tek suçlu!

“Küçük şeyleri unutamayanlar, en geri hatıraları da unutamayanlardır. Hafızalarının bu bahtsız kuvveti karşısında hiçbir memleket, hiçbir vatan tutamadan her yeri, her şeyi severek öleceklerdir.” Sait Faik Abasıyanık

İşte böyle olmuş Evrim.

Evrim Kim?

Join my mailing list

Search by Tags

© 2023 by Going Places. Proudly created with Wix.com

bottom of page